Alles in je leven doet er toe!

contact twitter

De betekenis van het labyrint voor mij persoonlijk.


labyrint

Als kind al dans ik cirkels en patronen, teken, borduur en brei ik graag repeterende figuren, zocht ik wandelend of fietsend mijn pad door de velden en bossen. Dit heeft mij heel veel mooie herinneringen opgeleverd en geeft mij nog dagelijks veel plezier. Ik heb een sterke wil om in mijn leven me blij en vrij te voelen. Rond mijn 45 jaar kom ik in aanraking met Euritmie, de kunst om zo te dansen dat je ook innerlijk beweegt op klank en woord. Voor mij werkt het net als yoga voor een ander. Vooral in een groep, als we samen harmonische vormen maken naar binnen en naar buiten, voel ik een verbondenheid van mijn innerlijk met het innerlijk van de anderen. Vanaf die tijd teken ik met veel plezier ritmische vormen, zoals mandala´s. Boekjes vol en als ik erop terug kijk zie ik dat ik paden maak die hun weg gaan binnen en buiten een centrum dat ik zelf heb gekozen. Op mijn 49e las ik het werk van Hildegard van Bingen en haar wijsheid raakt me. Ik tekende mijn eerste labyrinten zonder te weten dat het labyrinten waren.


Mijn ervaringen:

labyrint

Vanaf 2005 verdiep ik in het labyrint en de werking ervan. Ik heb een aantal interessante ervaringen opgedaan.

  1. Mijn opleiding voor antroposofisch Biografisch Coach (2005-2007) stimuleerde mij mijn eigen rode draad van mijn leven te ontdekken. Op een zeker moment werd bij het levenslooponderzoek de labyrintmeditatie gedaan. Dit is een oefening om de zielenroerselen in je leeftijd 28-35 jaar te ontdekken. Dit werkte zeer verhelderend om de worstelingen in deze periode in mijn en andermans leven te begrijpen.
  2. In 2006 maakte ik een reis door de zwarte en witte woestijn in Egypte en tekende een labyrint in de eindeloos weidse zandbergen.
  3. In 2007 tekende en kleurde ik de hele winter labyrinten en dit fascineerde me erg en het gaf vooral me rust. Tijdens de kersttijd en de jaarwisseling van 2007/2008 werkte ik met het vingerlabyrint aan het meditatieboek van Christine de Vries.
  4. In 2008 las en googlede ik veel over labyrinten en ik besloot er zelf een te maken in mijn buitentuin.
  5. Met stokken en gekleurde draden maakte ik in 2009 een zelfontworpen labyrint en deze heeft een half jaar zon, regen en wind getrotseerd.
  6. In de winter van 2010/2011 volgde ik de training werken met het labyrint op het Jungiaans Instituut.
  7. Nu bied ik workshops aan in de regio Rotterdam, Breda en Dordrecht om mensen te inspireren het mysterieuze van een labyrint te leren kennen. Ook ga ik met vrouwen het labyrinten bezoeken, zoals het Marialabyrint in Wernhout.
  8. Met mijn cliënten als psychosociaal therapeut werk ik graag met het vingerlabyrint.

Het tekenen, leggen of lopen van een labyrint geeft mij een intense rust en aandacht voor het hier en nu. Hoe het pad ook loopt het is goed omdat het altijd een keerpunt kent, het midden waar mijn kracht te vinden is. Mijn voorkeur gaat uit naar de afwisseling van een recht pad en een met scherpe bochten, omdat dat een spiegel is van wat ik innerlijk ervaar. Mijn levenspad stroomt, ondanks de twijfels en hobbels de goede kant op, namelijk naar het midden waar ik mijzelf kan vinden.

kalender labyrint


klik hier voor de uitgebreide kalender...